Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουμε μια μπαταρία για το όχημά ή το μηχάνημα μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερώτηση τι τεχνολογία να προτιμήσουμε.

Οι βασικές τεχνολογίες που συναντάμε στις μπαταρίες είναι οι συμβατικές μολύβδου-οξέος, οι AGM, οι EFB και οι GEL. Τι διαφορές υπάρχουν όμως ως προς την τεχνολογία τους;

Οι συμβατικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος διακρίνονται σε ανοιχτού και κλειστού τύπου, και είναι ο παλαιότερος τύπος που έχει κατασκευαστεί για να εφαρμόζει σε μεγάλη γκάμα προϊόντων. Οι συσσωρευτές κλειστού τύπου περιέχουν πλάκες θειικού μολύβδου και ηλεκτρολύτη θειικού οξέος, το όποιο τοποθετείται στην μπαταρία από εμάς πριν ξεκινήσει η πλήρης φόρτισή της.

Σε μία μπαταρία ανοιχτού τύπου περιέχεται διάλυμα ηλεκτρολύτη αλλά δεν διαθέτει τι πλάκες μολύβδου με αποτέλεσμα να χρήζει ανά τακτά διαστήματα συντήρηση και συμπλήρωση των υγρών με απιονισμένο νερό.

Οι μπαταρίες AGM από την άλλη έχουν μία βασική διαφορά με τις απλές συμβατικές. Οι πλάκες μολύβδου που περιέχουν, διαθέτουν ανάμεσα τους ειδικούς διαχωριστές από υαλοβάμβακα, οι οποίοι απορροφούν τον διαλύτη και δεν υπάρχει κίνδυνος για διαρροές. Είναι κατάλληλες για σκάφη, μοτοσικλέτες αλλά και για αυτοκίνητα με start-stop, που συναντάμε υψηλούς κραδασμούς αλλά και απότομες κινήσεις.

Οι EFB μπαταρίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε οχήματα με start-stop, τα οποία δεν διαθέτουν όμως σύστημα ανάκτησης ενέργειας στην πέδηση. Πρόκειται για μία μπαταρία με πυκνότερες πλάκες και βελτιωμένη σύνθεση. Οι θετικές πλάκες τυλίγονται σε ειδικό υλικό μικροϊνών που απορροφά και συγκρατεί υγρό ηλεκτρολύτη και έτσι αποτρέπεται η έντονη απόρριψη της δραστικής ουσίας και επιβραδύνεται σημαντικά η διαδικασία θείωσης.

Τέλος οι GEL ξεχωρίζουν κατά πολύ από κάθε μπαταρία ακόμα και στα υλικά των πλακών τους. Οι GEL μπαταρίες περιέχουν πλάκες από ασβέστιο και ένα gel πυριτίου μέσα στο οποίο βρίσκεται ο ηλεκτρολύτης. Λόγω της διαφοράς αυτής, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο που φορτίζουμε τις μπαταρίες gel, καθώς χρειάζονται χαμηλές τάσεις και φορτιστής ο οποίο ενδείκνυται για μπαταρίες gel. Έτσι θα αποφύγουμε την δημιουργία κενών μέσα στο gel πυριτίου και την πρόωρη φθορά της μπαταρίας. Είναι και αυτοί ιδανικοί για start-stop οχήματα, σκάφη και κάθε μηχάνημα που μπορεί να δεχτεί μπαταρίες gel.