Ποια είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής μπαταρίας;
Bασικό εξάρτημα του αυτοκινήτου είναι η μπαταρία. Εξίσου σημαντικός είναι ο τρόπος επιλογής της.
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία για να κάνουμε μια καλή επιλογή στην αγορά της μπαταρίας μας.
Εκτός από το μέγεθος που τη χαρακτηρίζει, κυριότερο ρόλο παίζουν δύο άλλα μεγέθη που δηλώνουν και την δυναμή της α) η χωριτικότητα που μετριέται σε (Ah) αμπερώρια και β) η δύναμη της εκκίνησης που μετριέται σε (Α) αμπέρ.
Τα αυτοκίνητα που ο χρόνος κατασκευής τους είναι πριν το 2002-2003 ονομάζονται παλαιάς τεχνολογίας και έχουν χαμηλό τρόπο φόρτισης δυναμού με λίγες καταναλώσεις, οπότε διαλέγουμε μπαταρία χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Τα αυτοκίνητα όμως που ο χρόνος κατασκευής τους είναι μετά το 2002-2003 ονομάζονται νέας τεχνολογίας και έχουν υψηλό τρόπο φόρτισης του δυναμού λόγω των πολλών καταναλώσεων extra και χρειάζονται μπαταρίες με ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Θα πρέπει να σημείωσουμε ότι οι επώνυμες μάρκες κατασκευής μπαταριών και ιδιαίτερα οι ευρωπαικές εταιρείες κατασκευάζουν τέσσερις (4) ποιότητες μπαταριών.
1) Μπαταρίες για αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις
2) Μπαταρίες για αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις
3) Μπαταρίες premium για αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας
4) Μπαταρίες για υβριδικά αυτοκίνητα και start –stop
Άλλος σοβαρός λόγος και κριτήριο για την επιλογή σωστής μπαταρίας είναι ο κυβισμός του αυτοκινήτου και η ιπποδύναμη.Δεν μπορούμε να επιλέξουμε μία μπαταρία με λίγα Ah και Α εκκίνησης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και από την άλλη δεν μπορούμε να διαλέξουμε πολλά Αh και Α για αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Πρέπει παντοτε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ δυναμού κυβικών αυτοκινήτου και της χρήσης που κάνουμε.
H σταθερα 3,85 πολλαπλασιασμένη με την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου (άλογα) μας δίνει τα αμπερ εκκινησης που χρειαζόμαστε.
Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με 115 άλογα Χ 3,85 ( Σταθερά) =443, άρα ζητάμε η μπαταρία μας να έχει 443 Α εκκίνησης το λιγότερο.
Τέλος, σαν κριτήριο επιλογής είναι το οικονομικό και η χώρα κατασκευής της μπαταρίας.
Μπορουμε να επιλέγουμε ευρωπαικές εταιρείες κατασκευής που πληρούν όλα τα ISO χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κορεάτικη αγορά δεν έχει ανταγωνιστικές μπαταρίες σε τεχνολογία και τιμές.
Στο www.batterypro.gr οι ειδικοί της μπαταρίας θα σας κατευθύνουν και θα σας ενημερώσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή για την αγορά μιας μπαταρίας σε χαμηλό κόστος η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες σας.
Ποια είναι τα είδη μπαταριών που μπορούμε να βάλουμε σε ένα σκάφος;
EΙΔΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΣΚΑΦΟΥΣ
Οι μπαταρίες σκαφών διακρίνονται σε
1) Μπαταρίες απλές εκκίνησης
Είναι αυτές οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για σκάφη που δεν έχουν πολλές πρόσθετες επιβαρύνσεις, παρά μόνο μία εκκίνηση και τα φώτα πλεύσης.Διακρίνονται σε ανοιχτού και κλειστού τύπου
2) Μπαταρίες βαθειάς εκφόρτισης
Είναι αυτές οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για όλες τις άλλες χρήσεις εκτός απο την εκκίνηση και είναι για πολλούς κύκλους φόρτισης.
Διακρίνοται σε ανοιχτού τύπου,κλειστού τύπου ΕCM, AGM και GEL.
3) Μπαταρίες μικτές
Είναι αυτές οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για όλες τις χρήσεις και για εκκίνηση και για σέρβις(κύκλου φόρτισης)
EΠΙΛΟΓΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ
Η αγορά μπαταρίας ή μπαταριών πρέπει να είναι σύμφωνα με αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής του κινητήρα ή του σκάφους,δεν αφορά συγκεκριμένη μάρκα αλλά το ΑΗ (Αμπέρ ανα ώρα-Αμπερώρια) και Α (Αμπέρ εκκίνησης).
1) Η τοποθέτηση της μπαταρίας ή των μπαταριών πρέπει να γίνεται σε μέρος με καλή πρόσβαση για τακτικό έλεγχο να είναι στεγνό και καθαρό να αερίζεται κανονικά έστω και αν η μπαταρία ή οι μπαταρίες είναι κλειστού τύπου ή gel.
2) Να είναι σταθεροποιημένες διότι οι τυχόν κραδασμοί ή οι μετατοπίσεις είναι επικίνδυνοι για την ζωή της μπαταρίας καθώς και για την ασφάλεια του σκάφους.
3)Οι πόλοι και οι ακροδέκτες πρέπει να είναι καθαροί και σφιγμένοι καλά με τα καλώδια και πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος ιδιαιτέρως το καλοκαίρι για όλους τους τύπους μπαταριών και κυρίως του ανοιχτού τύπου διότι έχουν υγρά (ηλεκτρολύτη και οι θερμοκρασίες τα μειώνουν.
ΦΟΡΤΙΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ
Απαραίτητα όργανα σ'ενα σκάφος είναι το βολτόμετρο, το Αμπερόμετρο και ο φορτιστής μπαταριών.
Οι φορτιστές διακρίνονται στους συμβατικούς φορτιστές(παλαιού τύπου) και τους ηλεκτρονικούς αυτόματους(νέου τύπου).
Οι απλοί φορτιστές χρησιμεύουν για περιστασιακές φορτίσεις και κάτω απο την επίβλεψη μας,διότι δεν διαθέτουν θερμική ασφάλεια που θα διακόψει το κύκλωμα σε περίπτωση υπερθέρμανσης.
Οι ηλεκρτονικοί αυτόματοι είναι εκείνοι που φορτίζουν όλους τους τύπους των μπαταριών (κλειστού τύπου,ανοιχτού τύπου,GEL,AGM) και διακόπτουν την φόρτιση όταν η μπαταρία πάρει το 100% της χωριτικότητας της και την διατηρεί έτσι χωρίς να χρειαστεί να διακόψουμε εμείς την λειτουργία του.
Εδώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν η μπαταρία ή οι μπαταρίες μας έχουν αδειάσει από το ρεύμα έστω και μία φορά ολοσχερώς.Θα πρέπει να φορτιστούν για αρκετό χρόνο διότι μια επιφανειακή φόρτιση λεπτών ή μερικών ωρών θα φορτίσει επιφανειακά τις πλάκες της μπαταρίας και στην πρώτη δυσκολία θα βγάλει πρόβλημα.
Οπότε ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ταχεία φόρτιση παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης.Εάν δεν είναι ηλεκτρονικός ή αυτόματος ο φορτιστής μας αλλά παλαιού τύπου συμβατικός η καλύτερη φόρτιση γίνεται με το 1/20 της χωριτικότητας της μπαταρίας τουλάχιστον για 24 ώρες, πχ. Μπαταρία 100ΑΗ διαιρούμενη με το 20 μάς κάνει 5ΑΗ αρα φορτίζουμε την μπαταρία μας επι 24 ώρες με 5ΑΗ.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε μια πιο γρήγορη φόρτιση με το 1/10 της χωριτικότητας της για 12 ώρες, πχ. Μπαταρία 100ΑΗ διαιρούμενη με το 10 μας δίνει 10ΑΗ άρα φορτίζουμε την μπαταρία με 10ΑΗ επι 12 ώρες.
Αν τώρα η μπαταρία μας είναι ανοιχτού τύπου, ο έλεγχος όσον αφορά την πυκνότητα(δύναμη) του ηλεκτρολύτη γίνεται με πυκνόμετρο).
Πυκνότητα 1,265 η φόρτιση της είναι 100%
Πυκνότητα 1,225-1,250 η φόρτιση της είναι 75%-80%
Πυκνότητα 1,190-1,210 η φόρτιση της είναι 50%
Πυκνότητα 1,150-1,180 η φόρτιση της είναι 25%